Tłusty Czwartek

            23 lutego, w „Tłusty Czwartek”, uczniowie z klas I – VI od samego rana przygotowywali się do smażenia pączków. Rano p. Iwona Włodarczyk i p. Aneta Głowacka – Garus przygotowały ciasto. Gdy już wyrosło, dzieci pod nadzorem wychowawców, przebrane w fartuszki, wyczarowywały przysmaki – wałkowały, wycinały krążki, nadziewały marmoladą i lepiły piękne, okrągłe kuleczki. Następnie gotowe pączki zanosiliśmy do kuchni, gdzie panie kucharki usmażyły je. Posypane cukrem pudrem były gotowe do poczęstunku. Takie działania są doskonałym sposobem, aby w ciekawy dla dzieci sposób tworzyć okazję do poznawania i kultywowania zwyczajów i tradycji polskich.

             Maria Kielar – Turska pisała: „Tradycja spełnia ważną i pożyteczną rolę, zwłaszcza w rozwoju dziecka. Wśród elementów, które zasługują na uwagę są święta, zwyczaje, obrzędy obyczaje. Ich zanik zuboża nasze dziedzictwo kulturowe”.

You may also like...